„Участвай и променяй-родителят, активен партньор в училищния живот“

Тази година ОУ „Христо Ботев“, с. Брест, спечели поредния проект. Учениците и техните родители ще вземат участие в реализиране на дейностите по НП „Заедно за всяко дете“-Модул 3. Основни цели на програмата са:

  • Активното партньорство между учители, ученици и родители – предпоставка за качествен учебен процес, за подкрепяща и безопасна среда; повишаване ефективността на процеса на възпитание и обучение в условията на криза на ценност.
  • Участие на родителите в обсъждането на актуални за децата им въпроси;
  • Осигуряване на плавен преход между различните образователни етапи;
  • Повишаване резултатите в учебната работа;
  • Взимане на решения за добра професионална ориентация;
  • Активно участие на родителите при организиране и провеждане на родителски срещи;
  • Популяризиране на спорта сред учениците в училище и техните родители, създаване на трайни навици за спортуване и здравословен начин на живот; използване възможностите на спорта, като превенция срещу насилието и нетолерантността, възпитаване на личностни качества и формиране характера на подрастващите.
  • Активно участие на родителите при провеждане на общи мероприятия.

Днес, 07.09.2022г., се състоя първата среща-работилница с родители на второкласниците на тема: „СЕМЕЙСТВО И УЧИЛИЩЕ–НАЧИН НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ“. Бяха обсъдени въпроси, свързани с ролята на родителите в училищния живот. Подчерта се, че е необходимо да се изградят добри отношения между родители, учители и ученици. След това родители, ученици и учител изработиха красива украса на класната стая, която ще посрещне второкласниците на 15. септември.

На 13.09. 2022 г. се състоя родителска среща-работилница с родители на бъдещите първокласници. Темата на срещата беше „Заедно в първи клас“. С много трепет и вълнение родителите, заедно със своите деца и госпожа Снежанка Георгиева, изработиха украсиха своята класна стая. А на личицата на бъдещите ученици грееха слънчеви усмивки.

На 19. 09. 2022 г. се проведе среща с родители и ученици от 5. клас. Темата бе „Златно сърце“. В началото се проведе дискусия между родители и техните дца, в която споделяха мнения как биха постъпили в определена ситуация. Всички заедно изгледаха 8-минутно видео за човек, който въпреки бедността помага на всеки.

„Безопасен интернет“ бе темата на срещата с родителите на учениците от 3. и 4. клас, която се проведе на 26. 09. 2022 г. Чрез интересна презентация бяха представени опасностите, които крие виртуалното пространство.

„Училището в помощ на ученици и родители за добра професионална ориентация“ – темата на срещата с родителите на седмокласниците. Класен ръководител, родители и ученици обсъдиха възможностите за избор на професии.

На 25. 11. 2022 г. приключиха първите родителски срещи по НП “ Заедно за всяко дете“. Темата на срещата, която се проведе между класен ръководител, учениците от 6. клас и техните родители беше „В трудния свят на тийнейджърите-алкохол, цигари и наркотици“. Гости на срещата бяха госпожа Цветомира Иванова управител на ЦОП гр. Гулянци, г-жа Василена Маринова – служител в ЦОП гр. Гулянци и госпожа Надя Любенова- отдел „Образование“ в Община Гулянци.